Брка из мог краја

Брка је човек који се воли. Свако има и воли неког свог брку. Брка се да волети. Он се са лакоћом смеје, јер му довољно само да подигне брк.

Брка из мог краја
Фото: Pixabay

Брка је мудар. Не мора да зна ни да прича, може и да замуцкује.

Ваљевском крају је Бог дао много брка. Ипак, има један посебан кога и не зову Брка. Њега су звали Жућа. Војвода Живојин Мишић се упокојио на Јовањдан 1921. године.

Какав је то брка био, а опет нам није ваљао. Мислим да нам ни данас не ваља. Није било довољно што смо га, као крпу, бацали и узимали по потреби. Што смо га пензионисали кад нам се ћефне, без обзира што му тада нисмо смањивали пензију. Морали смо неке сумњиве ликове обући у његову војводску одежду и обесмислити сво знамење. И данас нас плаши безазлена реч француског порекла кокарда.

Једва смо чекали да цитирамо Војводине речи, просипајући их пред свиње. Мале, дегенеричне прасце који своје папке покушавају да споје у три прста. Оне који честито нису ни покисли, а туђу децу би да ваљају по јуначком блату. Исту ту децу коју су већ довољно опоганили и отупели својим гроктањем, утерујући их у неке нове и језиво смрдљиве – фарме.

Мајица Живојин Мишић
Живојин Мишић као модни детаљ

Богу хвала, са друге стране има међу нама и оних који брину о људским правима. Оних који су чак и у свом говору коректни према женском и мушком роду, али не и према средњем. Наших грађанки и грађана којима је кул да дете уместо маме и тате има једног од родитеља.

Њима је океј да Живојиново дете још једаред стрељају. Јеби га, угостио је ратног злочинца – пуковника Драгољуба Михаиловића. Бљак, он мора да је четник и српски националиста. Бљак, сигурно би бранио Косово, али и Метохију! Фуј, гарант воли Русе.

Спаси ме Боже бркатих жена и ћосавих мушкараца.

Александар Мишић, се није преко убске везе запослио у Крушик – он је стрељан на истоименом брду, 1941. године. Био је храбар човек, као његов отац. Био је четник и антифашиста. Као и његов пријатељ Дража.

Мајору Александру Мишићу нисмо клицали:

Ацо, Србине!

Свеједно, он је био брка.

Александар Вучић нема бркове и не може да их има. Пиждравим људима не стоје бркови. Добар брк презире слинављење и лажљива уста под собом.

Пиждравим људима не стоје ни протести, а камоли револуције.

Није време за одмеравање бркова.

Слава Брки!

Још неке приче...