Република Колонија, територијално најмања држава на свету – највећа је жртва НАТО бомбардовања. Да се не заборави 2. мај 1999. године. Шредер нема појма о чему пишем. А Ваљевци?

Република Колонија се са свих страна граничи са Градом Ваљевом. Окружена је војним полигоном, фабриком Крушик, психијатријским одељењем “А категорије” и ваљевском Темзом – Љубостињом.

Дивно окружење које су другови наменили радничкој колонији, народски речено – гологузији. Истој оној, која ће се успротивити продужетку комуњарског режима, отелотвореног у лик и дело Слободана Милошевића. Беше то 1992. године.

Тада сам са својим опорављеним оцем Милорадом, познатијим као Шика, приложио пакет хране и пића за студенте. Први пут у свом животу, видео сам чупавог уметника одевеног у рокерском фазону. Његово име је Богољуб Арсенијевић. Тада сам сазнао да га зову Маки.

2. маја 1999. НАТО је разорио Републику

Седам година после, мајка Надежда је спремила моје омиљено јело – пуњене паприке. Вече над Ваљевом се тек хватало, када је од силине детонације испустила шерпу. Деда Живко је пао са кревета. Триста метара ваздушном линијом од Републике, све се тресло од тепиха бомби.

Република Колонија - премијер и министри
Премијер Теша и министри: Мика Патика, Мацан, Аца Циркус и Шуца

Република Колонија је била готово уништена. На сву срећу, без људских губитака, не рачунајући премијерске потколенице. Те вечери страдао је колонијашки председник Владе – Драгољуб Тешић Теша. Као логичан одговор, тадашњи социјалисти, слични онима који ће се после удружити са демократама, проналазе и своју жртву.

Њиховом члану бомба је прошла кроз стан, док је он био заузет у свом купатилу. Да се укакиш од такве вести, ако већ не желиш да у таквој ситуацији делиш људе на подобне и оне друге – издајнике.

Следеће године на Петровдан, издајници ће се удружити на Градском тргу и поручити власти и опозицији – Гологузија је против вас!

Верујем да Шредер и даље не разуме о чему пишем.

А Ваљевци?

Има ли их?

(На насловној фотографији је министар здравља у Влади Републике Колоније – Мика Патика. Фото: Маки)

Још неке приче...