Пазите шта желите

Имао сам нешто више од пет година, када сам потпуно сам одлазио код деде Марка, бабе Каје и ујака Томе у Збратимљене градове. Сећам се паркиране шкоде испред њиховог улаза.

Пазите шта желите
Син Михаило ”прави” музику

Вирио сам кроз возачев прозор, дивећи се инструмент табли. Била је далеко богатија него она у нашем ”кецу”. Пожелео сам да једног дана возим управо тај ауто – шкоду. Од првог дана своје ”легалне” вожње, возио сам шкоду.

Злобни би рекли, пазите шта желите, можда се оствари. Што Кудите Овако Добар Ауто?! Скраћеница за назив ШКОДА, коју измислише наши људи. Само нама тако нешто може пасти на памет.

Са друге стране, испуњавале су се жеље и мојој баби Ружи. Деда Живко и она су својевремено живели у Ваљеву, у улици Вука Караџића. Тачније у чувеном Дворишту, иза пекаре Леке Ркаловића. Чувено беше по људима који су се ту мотали и одрастали. Довољно је споменути двоје глумаца – Јасмину Ранковић и Љубивоја Буба Марковића. Наравно, ништа без политике. Тамо је одрастао и Миломир Минић.

Судбина је хтела да се ту роди и мој отац. Тачније у ваљевској болници, али га у Двориште доведоше сасвим малог – као бебу. Углавном, људи који су тамо живели нису имали воду у својим кућицама. Ипак, имали су једну заједничку чесму у Дворишту.

Баба Ружа, као и свака нормална жена, имала је потребу да кука и звоца своме мужу.

– Јао, Живко… Па, кад ћемо имати воду у својој кући? Не могу више овако…

Деда Живко, као сваки норамалан мушкарац, није имао одговора за своју жену. Најчешће би слегао раменима, или одмахнуо својом руком.

Беше неко невреме тога дана у Ваљеву. Пада киша, само сипа. Готово се направила река од улице Вука Караџића, а двориште је попримало изглед базена. Логично, ни кровови оних кућица нису били имуни на толику кишу. Поплавило све. Ипак, то не смета мом деди Живку да мирно спава. Већ када су сви подметнути судови били пуни воде, Ружа се одлучи да пробуди свог мужа.

– Живо, Живко… Пуна кућа воде…

Деда погледа оним својим плавим оком и окрете се према унезвереној баби.

– Па, јеси ли тражила воду у кући, Ружице?

Злобници би рекли: Пазите шта желите, можда се оствари.

Није он џабе сиви…

Још неке приче...