Фудбалски терен у Блоку

На малом фудбалском терену, између кошаркашког игралишта и пењалице одиграва се историјски меч. Клинци из Блока, против клинаца из ваљевског насеља Сретен Дудић.

Први меч – прва победа. Убедљиво. Велика радост у Блоку. Нико се више не сећа тачног резултата, који је више личио на рукометни. Има од тада четврт’ века.

Од тог понедељка, 24. августа 1992. године званично рачунамо да је неформално основан Ф.К. „Кондор”. Апсолутни шампион свих околних насеља, рачунајући и оне преко дуплих трака. Тада неограђених!

Замислите, и без пасарела успевала су деца из улице Хајдук Вељка да дођу у Блок. Поред домаћина, учествовали су клинци из Колоније, Сретен Дудића, Збратимљених (…) Правили смо турнир у малом фудбалу – Меморијал Јешко Видић. Посвећен најбољем спортисти Града (1954.) и најзаслужнијем човеку за изградњу кошаркашког терена у Блоку.

И пад је лет!

Двадесет година после свечаног отварања игралишта (1972.), неки нови клинци започињали су, како је то данас модерно рећи, своју причу. Додуше, она је била лепа, безазлена и проткана добрим духом Блока. Расли смо са њом, вредно тренирали и живели за Кондоров лет, не слутећи колико нам све то одређује живот.

Сањали смо о светским такмичењима и трофејима. Маштали да направимо прави терен за фудбал, радовали се пресликачима бројева за жуте мајице. Успели да направимо прави телоп на “Комодору 64” за видео снимке наших утакмица.

О да, постоји јако добра видео архива, али нема више Кондоровог лета. Пао је. Сломили га џивџани, које ово (не)време са собом донесе. На срећу, још увек памтим грациозан лет Кондора. Најежим се и знам да ми врапци то не могу покљуцати. Никад.

Кондоров лет – наша химна

Још неке приче...